Fıçıcılık

Fıçı; dayanıklı ağaçlardan elde edilen şeritlerin ağaç veya metal çemberlerle tutturulması yoluyla yapılan, büyük, silindir biçimindeki yuvarlak, karnı şişkin ve altı üstü düz dayanıklı kap olarak tanımlanmaktadır. Su, sirke, şarap, peynir, zeytin zeytinyağı gibi sıvı maddelerin saklanması ve taşınması için kullanılmaktadır. Fıçılar kullanım alanlarına göre 1 litre  ile 6 ton sıvı alacak ebatlarda yapılmaktadır. Yapımında meşe, çam, kestane, ardıç, dut, ladin ağaçları kullanılmaktadır. Fıçı yapımında kullanılacak meşe ağacının kuruması için 4 – 5 yıl bekletilir. Fıçı yapımında kullanılan ağaca şekil vermek için çekiç, el demiri, pangalya, rende, testere, pergel, zımpara gibi malzemeler kullanılır. Fıçının dışında bulunan metal çember, geleneksel olarak ahşap malzeme ile yapılıyordu, günümüzde genel olarak metal çember kullanılmaktadır. Bursa’nın İznik ve İnegöl İlçelerinde geleneksel olarak ahşap fıçı yapan ustalar tarafından fıçı sanatı sürdürülmektedir.