Tümbüldek Kaplıcaları ve İçmeleri

Mustafakemalpaşa Kaplıcası ya da Dümbüldek Hamamı diye de bilinir. Yapılan araştırmalar ile arkeolojik kazılar Roma döneminden bu yana Tümbüldek yöresinde kaplıca ve hamamların varlığına işaret etmektedir. 1895’te yapılan Tümbüldek Hamamı’nın inşasında Roma döneminden kalma sütunlar kullanılmıştır.

Kaplıca kompleksi içerisinde yemyeşil doğasıyla mesire alanı ile yürüyüş yolları bulunmaktadır. Tesiste konaklama hizmeti verilmektedir.

Neye iyi gelir?

Tümbüldek Kaplıcaları’nda kullanılan termal suyun dolaşım sistemi hastalıklarına, kadın hastalıklarına ve kalp ile damar sistemi hastalıklarına iyi geldiği bilinmektedir. Termal su ayrıca çocuk felçlerinde ve kontraktürlü yarım felçlerde etkilidir. İçme kürleriyle mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde olumlu etkileri bulunur. Demir noksanlığına bağlı anemik hallerde üst düzeyde tesir ettiği bilinmektedir.

Tümbüldek Kaplıcaları’nda Meneviş ve Akarca İçmeleri ile Keleşpınar Ilıcası’da şifa kaynağıdır.

Meneviş İçmesi

Tümbüldek Kaplıcası alanında, kaplıca suyu kaynağından ayrı olarak elde edilen iki kaynaktan biridir. Sodalı maden suları kapsamındadır. Isı derecesi düşük, debisi azdır. Sadece içme olarak kullanılmakta ve kaplıcada yapılacak banyo uygulamalarını tamamlamak amacıyla değerlendirilmektedir. Mide, bağırsak, karaciğer, ve safra kesesi hastalıklarına iyi gelmektedir.

Akarca İçmesi

Kaplıca alanında bulunan ikinci içmedir. Meneviş İçmesi’yle aynı nitelikte olup, benzer etki özelliklerine sahiptir. Ancak suyundaki karbondioksit miktarı Meneviş İçmesi’ne göre daha fazladır.

Keleşpınar Ilıcası

Mustafakemalpaşa yakınlarında, Gündoğdu mahallesindedir. Asırlık meşelikler arasında, çok eski devirlerden kalma mermer bir havuzdur. Suyu sıcaktır ve banyo olarak kullanılır. Çeşitli hastalıklara şifalı olan suyu halk tarafından oldukça talep görmektedir.